ro-ROen-US

Doneaza sange!

By SuperUser Account
Fara donatori, multi bolnavi nu ar mai fi in viata astazi!

Deocamdata nu s-a descoperit un inlocuitor al sangelui asa ca donarea este singura solutie pentru a putea face fata nevoilor de sange si elemente ale sangelui necesare terapeuticii transfuzionale. Medicii si chirurgii se bazeaza pe donarea de sange pentru a efectua, in fiecare zi, o serie de interventii care salveaza viata oamenilor, sau o prelungesc.

Sângele donat poate trata în fiecare an un milion de pacienti.

Volumul de sânge este de aproximativ 5-6 litri pentru un adult, dar variaza în functie de sex, greutatete si inaltime. Sangele este mentinut in permanenta miscare intr-o retea de vase sanguine-artere, vene-care impanzesc tot organismul pentru a putea transporta oxigenul si substantele vitale nutritive in tesuturi si pentru a indeparta acele substante nocive care, acumulandu-se, ar putea deveni otravitoare.

Plasma

Plasma sanguina reprezinta aproximativ 55–60% din sânge si este formata din aproximativ 90% apa, 1% substante anorganice (saruri minerale care contin ioni dintre care mai importanti sunt cei de sodiu Na, clor, Cl, potasiu, K, magneziu, Mg, fosfor, P si calciu Ca) si aproximativ 9% substante organice (proteine, glucide, lipide etc).

Proteinele din plasma pe lânga rolul de transport, mai joaca un rol important în apararea organismului prin sistemul imunologic, în procesul de coagulare a sângelui, rolul de tampon în mentinerea unui pH constant si mentinerea constanta a presiunii osmotice din sânge. Plasma se utilizeaza in afectiunile care se soldeaza cu afectarea factorilor de coagulare din sange: afectiuni hepatice, arsuri si altele.

Multe medicamente sunt fabricate din plasma.

Este nevoie continua de sange datorita perioadei scazute de viata a componentelor sale.

Timpul de stocare al produselor din sânge:

Globulele rosii pot fi stocate pentru 42 de zile la 2 °C si 6 °C.
Trombocitele pot fi stocate timp de 5 zile cu agitare continua la 22 °C.
Plasma congelata la - 25 °C are o durata de viata de un an.


Detalii despre modalitatea de donare de sange in Centrul de Transfuzie Sanguina local.Sursa: http://www.ctsbucuresti.ro